Hajápolás sampon nélkül

Hajmosás


Szerintem az esővizes "hajmosásnál" nincs jobb! Nem kell hozzá más, csak a tiszta esővíz, amelyet dézsában összegyűjtünk. Ha néhány hónapon keresztül ezt kivitelezni tudjuk, újjáéled a fejbőr és a haj. 


Amennyiben ez nem lehetséges, s mindenképpen tisztítani szeretnénk, szerekkel, íme:


Hozzávalók:
1/2 evőkanál borax vagy szódabikarbóna
2 dl víz


Tegyük a boraxot vagy a szódabikarbónát egy üres üvegbe, öntsünk hozzá vizet és jól rázzuk össze. Vizezzük be a hajat, s mossuk meg a szokásos módon. Jól dörzsöljük a hajunkba, fejbőrünkbe, majd öblítsük le. Habzani nem fog, de szépen tisztít. 


Hajöblítés 1


Hozzávalók:
1 citrom leve vagy 1 evőkanál ecet 2 dl langyos vízben elkeverve 


öblítsük le vele a fejbőrünket és a hajunkat. Eleinte csíphet, de fertőtlenít, s gyógyít is egyben (a citrom és az ecet megszünteti a viszketést!)


Hajöblítés 2


A diófa leveleiből vagy és a dió maghéjából vagy zöld dióból készítsünk erős főzetet. Öblítsük le ezzel a hajat. A sampon vizének is használhatjuk a főzetet. A világos hajat sötétíti!


Hajöblítés 2


Friss csalánból készítsünk erős főzetet. Öblítsük le ezzel a hajat. A sampon vizének is használhatjuk a főzetet.




A balzsam szó eredeti jelentése: forró égövi növények illóolajat tartalmazó gyantás nedve (frissen facsarva és használva). Tehát egy élő anyagról van szó, teli hatóanyaggal, gyógyerővel.


Hajbalzsam helyett: Tégelybe keverjünk össze az alábbiakat, hajhossztól és mennyiségtől függően dörzsöljünk szét a kezünkben egy adagot, kenjük át vele a hajat, keféljük át szőrkefével, s ne mossuk ki a hajból


Száraz haj:
  • 1 rész jojoba olaj
  • 3 rész aloe vera gél
  • illóolaj: mirha, levendula, hárs, bodza, cédrus, rozmaring
  • 10 csepp e-vitamin (gyógyszertárban kapszulában vásárolható). Szúrjuk ki, s nyomjuk ki belőle az olajat.
Zsíros haj:
  • 1 rész rózsavíz
  • 3 rész aloe vera gél
  • illóolaj: citrom, teafa, zsálya, kamilla
Hajvíz

1 dl rózsavíz
1 evőkanál virágpor

Szórófejes flakonban összerázva a hozzávalókat, fújjuk a hajra majd szőrkefével oszlassuk el a hajon! Az apiterápia, magas aminosav, vitamin, fehérje és ásványi anyag tartalma miatt kiváló segítség az egészséges hajkorona ápolásához.