Eljárások:
2. Hideg eljárás (cold process=CP): lényege, hogy zsírokat, illetve olajokat elegyítünk megfelelő hőmérsékleten lúgoldattal, amitől beindul a szaponifikáció kémiai reakciója. A szappanmassza kitöltése és szilárdulása után a szappanokat több hétig kell érlelni. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum! Nagyon jó minőségű, és változatosan színezhető, díszithető szappanokat készíthetünk.
3. Meleg eljárás ("hot process=HP"): az eljárás lényege, hogy a szappanmasszát meleg helyre (pl. sütőbe) tesszük, ahol alacsony hőmérsékleten melegítve és gyakran kevergetve egy-két óra alatt eltávozik a felesleges víz. Ez a szappan lehűlve egy-két hét múlva használható. Hátránya, hogy a mintázása korlátozott. Melegeljárással készül a folyékony szappan is.
Mi kell a szappankészítéshez?
• Egy jól szellőztethető konyha
• Védőfelszerelés (kesztyű, köpeny, szemüveg)
• Konyhai mérleg
• Egy törhetetlen, nem alumínium, fedeles edény a lúgoldatnak
• Rozsdamentes edény a zsírok és olajak felmelegítésére
• Keverőkanál (ne fa!)
• Szappanöntőforma
• Egy jó recept
• Növényi zsiradék
• Desztillált víz
• Lúg (szilárd szappanhoz NaOH, folyékonyhoz KOH).
• Színező, és/vagy illatanyag
A hidegeljárásos szappankészítés lépései:
• Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is!
• Zárjuk el a kutyát és a gyereket!
• Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.
• Mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!
• Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.
• Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!
• Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk.
• Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz.
• A színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.
• 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.
Lássuk, hogy is működik ez angol nyelven:
http://www.youtube.com/watch?v=ghvQ4v_Fjrs
CPOP (Cold Process, Oven Process)
Ezt az oldalt azoknak ajánlom, akik már biztonsággal készítenek hidegeljárásos szappant.
Előfordulhat az emberrel, hogy gyorsan kell szappant készítenie, és nincs ideje kivárni az érési min. 4 hetet. Ilyen esetekre is van megoldás, kettő is. Ha ragaszkodunk a hidegeljáráshoz, akkor a formába töltés után tegyük a formát a sütőbe 80 fokra (inkább kevesebbre, mint többre), és hagyjuk ott egy órán keresztül. Az egy óra leteltével kapcsold ki a sütőt, és hagyd a masszát még vagy 12 órán keresztül a sütőben egyenletesen lehűlni.
Miért is jó ez? Így a szappanosodás az eredeti 24 óra alatt jóval kevesebb idő alatt jön létre (kb 12 óra), és mivel a melegítés során a massza vizet is veszt, az érés időtartama is lerövidül kb két hétre. Persze ez szappantól is függ. Az én mézes szappanomnak például mindig is kb 6 hét kellett az éréshez, gondolom ez a sütős praktika alkalmazásával sem lesz 2 hét...
HP (Hot Process)
A másik lehetőség a melegeljárás, ami azt jelenti, hogy a szappanmasszát a "trace" állapot elérése után beletesszük egy nagy rozsdamentes lábasba, teszünk rá fedőt, és sütőben ugyancsak 80 fokon elkezdjük melegíteni. Fontos, hogy nagy legyen ez a lábas, mert a massza a melegítés során emelkedni fog, hely kell neki. Gyakori kavargatás (mondjuk 10-15 percenként) során a massza több metamorfózison esik túl. A" trace" legyen kemény, ilyen állapotban töltsük a lábasba.
Először olyan lesz a massza, mint egy egyenletes felszínű félkemény vaj, jól keverd el, tedd vissza a sütőbe, és várj.
A következő kavarásnál egy nagyon kemény trutyit fogsz találni a lábasodban, amit alig tudsz keverni, de azért csak próbáld meg! Ez jó így, ne ijedj meg!
Aztán egy kevés olaj válhat ki, de ezt is jól keverd vissza a masszába. Ekkor emelkedhet a szappanmassza.
Újabb 15 perc elteltével pedig egy zselés, közepesen áttetsző, jól kavarható anyagot látsz. Na, ez az az állapot, amikor lehet illatosítani, és színezni. Színezni úgy érdemes, hogy kiveszel egy kisebb adagot, hozzáteszed a színezőt, és a színezett részt éppen csak elkevered a maradék masszában.
Színezés után formába kanalazhatod a szappant, ami nem lesz egy könnyű mutatvány, de megoldható. Szép, rusztikus, márványos szappant kapsz kitöltés után. Hagyd kihűlni, és felvágás után kb 1-2 héttel már használhatod.
Az egész folyamat kb 1-2 órán keresztül tart. Csinálhatod tűzhelyen is, csak arra figyelj, hogy gőz felett melegítsd a masszát. A víz, amiben a lábasod áll, éppen csak, hogy gyöngyözzön. Ugyanazokon az állapotokon megy át így is a massza. Én azért javaslom inkább a sütőben való melegítést, mert az egyenletes hőátadást biztosít. További részletekért és receptekért klikk:
Folyékony szappan készítés:
Aki már nagyon profi, és ismeri a melegeljárású szappankészítést is, netalántán még új kihívást is keres, na, annak itt a helye!!
A folyékony szappankészítés alapvetően két dologban tér el hideg eljárástól:
1. KOH-t használunk NaOH helyett
2. mivel a szappanmasszát lúgfelesleggel készítjük, az eljárás végén a szappant semlegesíteni kell
A folyékony szappan recept alapszabályai
1: Az olajok kiválasztása: A legfontosabb szabály az, hogy kerüld a szilárd olajok használatát. Ha habzó szappant akarsz készíteni, és nem akarsz lemondani a kókuszolajról, akkor max 20%-ig tehetsz a masszába.
2: A lúg: folyékony szappanhoz NaOH helyett KOH használunk. Számold ki a NaOH mennyiségét az felhasználandó olajokra, és szorozd meg 1,4-gyel, így megkapod a használandó KOH mennyiségét. Mivel a folyékony szappant általában 10% lúgfelesleggel készítjük, ezt a számot szorozd még fel 1,1-gel. Ez a teljes KOH mennyiség, ami a szappanodhoz kell adnod.
3: Víz az oldáshoz-. A lúgfeloldáshoz szükséges vizen kívül szükség lesz még plusz vízre, ami a szappan feoldásához szükséges. Ezt úgy tudod meghatározni, hogy először is eldöntöd, milyen koncentráltságú folyékony szappant szeretnél. Általában 15%-40%-os koncentráltságot szoktak alkalmazni, én a 35%-ot javaslom. Az alábbi képlet segít, hogy hogyan számold ki a plusz víz mennyiségét:
(Lúg(g)+Olaj(g))/(Lúg(g)+Olaj(g)+Víz(g))=0,35
Ebből a vízmennyiségből vond ki a lúgfeloldáshoz szükséges vizet, és megvan a szappanmasszádhoz adandó víz mennyisége. Bonyolult? Olvasd át még egyszer figyelmesen, letisztul, meglátod!
Na, elég a szövegelésből, lássunk egy konkrét receptet, ami már bizonyított:
olívaolaj: 500g
kókuszolaj: 200g
rizskorpaolaj: 100g
ricinusolaj: 100g
búzacsíraolaj: 100g
KOH: 142g*1,4*1,1=219g
víz: 380g (lúgkalkulátorral 38% víz, 0% superfat adatokkal)
az oldáshoz szükséges víz:
(Lúg+Olaj)/0,35-Lúg-Olaj-Lúgoldathoz szükséges víz=(219+1000)/0,35-219-1000-380=1884g
Szükség lesz ezen kívül még 20%-os citromsavoldatra, amit úgy készíthetsz el, hogy 252g vízhetsz hozzáadsz 63g citromsavat.
A folyékony szappankészítés lépései:
• Vedd fel a védőfelszerelést!
• Mérd ki az olajokat egy nagyobb lábasba, és kezd el melegíteni a tűzhelyen kb 70-80 fokra.
• Amíg az olajod melegszik, készítsd el a lúgoldatot a KOH-dal.
• Amint elkészült a lúgoldatod, lassan keverd hozzá a meleg olajokhoz,és kevergesd el teljesen, majd kezdd el turmixolni. Ez a massza sokkal nehezebben fog trace-esedni, de ne add fel, csak turmixold tovább addig, amíg teljesen pudingos nem lesz. Mondom, nem te rontod el, ha sokáig tart!
• Ha elérte a pudingos állapotot, akkor tedd be a sütőbe tetővel együtt kb 70-80 fokra.
• 15-20 percenként keverj rajta egyet.
• Jó pár órán keresztül fog ez így tartani, miközben a massza állandóan más szilárdsági állapotot vesz fel. Először vaj állapotú lesz, majd bekeményedik, mint a melegeljárásos szappankészítésnél, végül viszkózus lesz.
• Ha elérted ezt az átlátszó állapotot, akkor vedd ki a sütőből a lábast, és add hozzá a maradék vizet. Én azt javaslom, hogy időzítsd úgy, hogy mire idáig elérsz, este legyen, így a szappanmasszát egész estére hagyhatod oldódni.
• Ha feloldódott a massza a vízben, akkor ideje semlegesíteni. Ez a lúgfelesleg miatt szükséges.
• Melegítsd fel megint a szappankeveréket, és közben készítsd el a citromsavas oldatot.
• Lassan, kis adagokban add hozzá a citromsavas oldatot a keverékhez, amíg el nem éred a megfelelő ph szintet (kb 9).
• Ezután hozzáadhatod az illatanyagot, és ha kell, a színezőt.
• Tedd félre az egészet 1-2 hétre, majd szűrd le, és töltsd ki kis tartókba.
Receptek:
Menta-csoki szappan I. (28% víz-olaj arány, 0% superfat)
400g repceolaj
250g olívaolaj
200g kókuszolaj
240g desztillált víz
120g NaOH
3ek kakaó
10ml borsmenta illóolaj
A szappan felét kiöntöttem a formába, majd a maradékhoz hozzákevertem a kakaót, és ezt is beleöntöttem a formába. Egy kanál nyelével egy kicsit elkevertem, attól lett olyan jó a színe.
Menta-csoki szappan II. (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
425g napraforgóolaj
265g olívaolaj (ebből 45g superfat, ami trace-nél kerül hozzáadásra)
210g kókuszolaj
274g desztillált víz
126g NaOH
3 ek. kakaó
20ml borsmenta illóolaj
Narancs-vanília szappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat)
400g olívaolaj
100g kókuszolaj
160g desztillált víz
69g NaOH
10ml narancs illóolaj
5ml vanília kivonat
A vaníliaoldatot csak a feléhez töltöttem hozzá, mert arra számítottam, hogy az egyik oldalt bebarnítja, de ez csak enyhén sikerült.
Kávészappan I. (32% víz-olaj arány, 5% superfat)
500g olívaolaj
160g erős kávé
64g NaOH
2 ek kávé kitöltés előtt
Kávészappan II. (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
900g olívaolaj (ebből 45g trace állapot után megy a szappanba)
274g gyenge kávé
116g lúg
2 ek kávé kitöltés előtt
plusz kitöltés után kávészemek a tetejére
Teafa szappan I. (32% víz-olaj arány, 5% superfat)
150g repceolaj
150g kókuszolaj
100g olívaolaj
80g ricinusolaj
80g kakaóvaj
180g desztillált víz
78g lúg
10ml teafa illóolaj
2kk spirulina
A spirulinát csak a szappan feléhez adtam, majd kanállal jól elkevertem, hogy szép színátmenetet adjon.
Teafa szappan II. (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
100g napraforgóolaj
225g kókuszolaj
325g olívaolaj
140g ricinusolaj
110g kakaóvaj (amiből 45g superfat megy a szappanba trace-nél)
274g desztillált víz
126g lúg
20ml teafa illóolaj
1ek spirulina vagy 1ek őrölt csalánlevél a szappanmassza feléhez, majd mintázás
Kókusz-fahéjas I. (34% víz-olaj arány, 5% superfat)
337g olívaolaj
118g kókuszolaj
45g repceolaj
172g kókusztej
69g NaOH
3ml szegfűszegolaj
3ml fahéjolaj
a tetejére kókuszreszelék
Kókusz-fahéjas II. (34% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
610g olívaolaj (amiből 45g superfat trace-nél)
210g kókuszolaj
80g napraforgóolaj
291g kókusztej
126g NaOH
5ml szegfűszegolaj
5ml fahéjolaj
a tetejére kókuszreszelék
Mézes-körömvirágos I. (33% víz-olaj arány, 5% superfat)
200g olívaolaj
150g kókuszolaj
100g napraforgóolaj
25g kakaóvaj
25g ricinusolaj
166g körömvirág tea
71g NaOH
10ml méz formába öntés előtt
5ml kubeba illóolaj
5ml citromfű illóolaj
2 ek körömvirág a színezéshez
Mézes-körömvirágos II. (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
405g olívaolaj
180g kókuszolaj
225g napraforgóolaj
45g sheavaj (ez a superfat trace állapotnál)
45g ricinusolaj
274g körömvirág tea
124g NaOH
20ml méz formába öntés előtt
10ml narancs illóolaj
15ml citromfű illóolaj
2 ek körömvirág a színezéshez
Levendula szappan I. (32% víz-olaj arány, 5% superfat)
500g olívaolaj
160g desztillált víz
64g lúg
10ml levendula illóolaj
Színezésként a kávészappanból felvágott kockákakat kevertem bele.
Levendula szappan II. (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
900g olívaolaj (amiből 45g superfat trace-nél)
274g desztillált víz
116g lúg
25ml levendula illóolaj
plusz a kávészappanból felvágott kockák
Jojobás mentaszappan I. (33% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
280g olívaolaj
150g kókuszolaj
45g ricinusolaj
25g kakaóvaj
166g desztillált víz
74g NaOH
5ml eukaliptusz illóolaj
7ml borsmenta illóolaj
25g jojobaolaj ( superfat formába öntés előtt hozzáadva)
1 ek indigópor
Az indigót csak a feléhez kevertem, de ebben az esetben elmaradt a szép kék szín, helyette zöld lett a szappan, majd elkezdett barnulni...
Jojobás mentaszappan II. (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
480g olívaolaj
250g kókuszolaj
70g ricinusolaj
55g kakaóvaj
274g desztillált víz
127g NaOH
15ml eukaliptusz illóolaj
10ml borsmenta illóolaj
45g jojobaolaj ( superfat formába öntés előtt hozzáadva)
1 ek spirulina
Narancsos körömvirág szappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
320g olívaolaj
80g kókuszolaj
130ml körömvirág tea
57g lúg
20g jojobaolaj (szappanosodás kezdetekor)
5 ml narancs illóolaj
5ml pacsuli illóolaj
2 ek körömvirág
Avokádós szappan I. (33% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
200g kókuszolaj
135g olívaolaj
115g napraforgó olaj
100g ricinusolaj
50g repceolaj
198g víz
89g NaOH
30g avokádó-püré (szappanosodás kezdetekor)
30g avokádóvaj (szappanosodás kezdetekor)
5ml ylang-ylang illóolaj
5ml geránium illóolaj
1 ek spirulina (kiöntés előtt csak a fele szappanhoz keverve, majd a rétegeket mintázva)
Avokádós szappan II. (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
285g kókuszolaj
195g olívaolaj
235g napraforgó olaj
140g ricinusolaj
274g víz
128g NaOH
45g avokádóvaj (szappanosodás kezdetekor)
15ml ylang-ylang illóolaj
10ml geránium illóolaj
1 ek spirulina (kiöntés előtt csak a fele szappanhoz keverve, majd a rétegeket mintázva)
Benetton szappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
225g napraforgóolaj
180g kókuszolaj
405g olívaolaj
45g szőlőmagolaj (superfat trace állapotnál)
45g ricinusolaj
124g NaOH
274 körömvirágtea
1 ek faszénpor
7ml fahéj illóolaj
plusz szappankockák különbőző színekben kitöltéskor hozzáadva
Grapefruit szappan (30% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
400g olívaolaj
230g napraforgó olaj
225g kókuszolaj
45g szőlőmagolaj (superfat race állapotnál)
126g NaOH
256g kamillatea
15ml grapefruit illóolaj
10ml jázmin illóolaj
2 kk paprika
1 kk fahéj
1 kk faszénpor
Narancsos mákszappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
630g olívaolaj
225g kókuszolaj
45g sheavaj (superfat trace-nél)
126g NaOH
274g körömvirágtea
30ml narancs illóolaj
2 ek mák
2 ek kurkuma
Ánizsos szappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
255g olívaolaj
250g kókuszolaj
200g napraforgóolaj
150g sheavaj
45g avokádóvaj (superfat trace-nél)
127g NaOH
274g rooibos tea
12ml ánizs illóolaj
1 ek paprika
Menta-citromfű szappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
225g kókuszvaj
630g olívaolaj
45g szőlőmagolaj (superfat!)
127g NaOH
274g víz
15ml menta illóolaj
10ml citromfű illóolaj
1ek kávé, amit csak a massza feléhez kevertem, és úgy rétegeztem a szappant
Levendula-menta szappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
125g napraforgó
180g kókuszvaj
450g olívaolaj
100g ricinus olaj
45g földimogyoró olaj (superfat!)
123g NaOH
274g víz
15ml menta illóolaj
10ml levendula illóolaj
1/2 kk festő-csülleng por
Babaszappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
150g kókuszvaj
705g olívaolaj (körömvirág volt bele áztatva)
45g sheavaj (superfat!)
123g NaOH
274g körömvirágtea
2 ek körömvirág a díszítéshez
Narancsos-fahéjas szappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
600g olívaolaj
155g kókuszolaj
100g ricinusolaj
45g mangóvaj (superfat)
274g víz
123g NaOH
10ml narancs illóolaj
7.5ml fahéj illóolaj
5ml szegfűszeg illóolaj
1ek festőbuzér por
Mintának fehér olívaszappan darabkákat kevertem a szappanba kitöltés előtt.
Kockás szappan (32% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
555g olívaolaj
150g kakaóvaj+ 45g kakaóvaj superfat
150g ricinusolaj
274g víz
114g NaOH
10ml ylang-ylang illóolaj
10ml narancs illóolaj
5ml citromfű illóolaj
Mintaként olívaszappankockákat tettem bele, amit vörös szantálfaporral színeztem.
Citromszappan (33% víz-olaj arány, 5% superfat trace-nél)
600g olívaolaj
100g ricinusolaj
155g kókuszvaj
45g mangóvaj (superfat)
300g víz
121g NaOH
20ml citrom illóolaj
Színezéshez kurkumát használtam, minden negyed szappanmasszába eggyel több kiskanállal tettem belőle.
Himalájai sószappan (32% víz-olaj arány, 15% superfat)
630g kókuszvaj
90g olívaolaj
90g ricinusolaj
90g földimogyoróolaj
288g víz
128g NaOH
900g Himalájai só
Nem ez a végleges változat, elbír még 20% superfat-et is.
Mézeskalács szappan (29% víz-olaj arány, 15% superfat trace-nél)
490g olívaolaj
205g kókuszolaj
160g napraforgóolaj
45g avokádóvaj (superfat)
125g NaOH
257g víz
2ml fahéj illó
2ml szegfűszeg illó
4ml ánizs illó
Színezéshez 2 ek fahéj a fele masszához.
Narancs szappan (HP, 32% víz-olaj arány, 15% superfat trace-nél)
385g naprafogóolaj
265g olívaolaj
205g kókuszvaj
45g szőlőmagolaj (superfat)
274g víz
126g NaOH
25ml narancs illó
Színezéshez 2 ek kurkuma.
Teafa-levendula szappan (HP, 32% víz-olaj arány, 15% superfat trace-nél)
455g olívaolaj
125g napraforgóolaj
205g kókuszolaj
70g földimogyoró
45g szőlőmagolaj (superfat)
274g víz
126g NaOH
10ml teafa illó
15ml levendula illó