Hozzávalók
- 150 ml hidegen sajtolt extra szűz oliva olaj vagy mandulaolaj vagy körömvirágolaj
- körömvirág szirom (friss vagy szárított)
- levendula (vagy levendula illóolaj)
- 15-20 g méhviasz lereszelve
- 20 csepp teafa olaj
Tegyünk egy kisebb lábosba vízet, és forraljuk fel. E fölé a gőz fölé helyezzünk egy üvegedényt (hőállót), amibe öntsük az olajat. Fontos, hogy az olaj ne melegedjen 50/60° fölé. Annyi körömvirágot és levendulát szórjunk bele, hogy még ellepje az olaj. Hagyjunk főni, fedő alatt fél órán keresztül (ha kell pótoljuk alul a vizet!), de ne melegedjen túl!
Szűrjük le, jól nyomkodjuk ki a virágokból az olajat. Tegyük vissza ismét a gőz fölé, és olvasszuk fel benne a lereszelt méhviaszt, keverjük el jól.
Ha sűrűbb, keményebb krémet szeretnék, akkor több méhviaszt tegyünk bele, ha lágyabbat akkor kevesebbet. Úgy próbálhatjuk ki menet közben az állagát, hogy egy csepp jól elkevert, meleg krémet egy bögre aljára cseppentünk és berakjuk a mélyhűtőbe. Pillanatok alatt megdermed, és rögtön kiderül, jó-e az állaga vagy még tegyünk hozzá méhviaszt.
Ha nem levendula virágot használtunk, hanem illóolajat, akkor azt a végén a teafa olajjal keverjük a meleg krémbe.
Öntsük kis zárható üvegekbe. Címkézzük fel, én a dátumot is rá szoktam írni.